• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@sezaisahmay
Randevu tel:0212-2606810  0212-2606850                  diğer web adresim :www.sahmay.com
Site Haritası
KONULAR
Polikistik Over Sendromunda hastaların şikayetleri nelerdir?

PKOS, aslında bir hiperandrojenism tablosudur. Yani kadında erkeklik hormonunun etkilerinin görülmesidir. Erkeklik hormon düzeyi normal olan kadınlarda da, ancak, farklı mekanizmalar sonucunda bu androjenik etkiler görülebilmektedir.

Kadında androjenik etkileri şöyle sıralamak mümkündür;

 Aşırı Kıllanma, yani kıllanmada artış, erkek tipinde kıllanma (Hirsutism)
 Akne, yağlı cilt (Sebore),
 Saç dökülmesi (Alopesi),
 Adet düzensizliği, genellikle 35-40 günden uzun sürede adet gömek
 Kilo artışı veya kolay kilo verememek ve göbek çevresinde yağlanma,
 
gibi şikayetlerin biri veya birden fazlası olanlarda Polikistik over sendromu (PKOS) düşünülmelidir.

 

PKOS sıklıkla görülmesine rağmen, farklı şikayet ve belirtilerle ortaya çıkmasından dolayı teşhis ve ayırıcı tanısı sorun yaratmakta ve tanı kriterleri konusunda tartışmalar sürmektedir. Bu durum hastalıkla ilgili spesifik bir tanı testinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Ancak Dünyada ve ülkemizde öncülüğünü yaptığımız bir test ile tanıda umut verici gelişmeler sürmektedir.


Şekil:Akne.


Şekil:Alopesi, saç dökülmesi.

1.Hiperandrogenizm, kadınlarda androjenik etkinin görülmesidir. Daima androjen fazla-lığının bir işareti değildir. Androjen üretimindeki artış, androjen metabolizmasındaki de-ğişiklikler, androjen bağlayıcı protein düzeylerindeki değişim ve reseptörlerde aşırı du-yarlılık, hiperandrojenisme neden olabilmektedir. Bir diğer ifade ile androjen artışı olmadan da hiperandrojenism görülebilir. Klinik olarak sıklıkla, hirsutizm, akne ve/veya erkek tipi alopesi görülebilir. Virilizasyonun bulunması (klitoriste büyüme, kalın ses, kas yapısının artması veya hızlı gelişen hirsutizm veya alopesi) PKOS'un değil, daha şiddetli bir hiperandrogenizimin ve hatta androjen yapan bir tümörün işareti olabilir.

2. Akne, özellikle genç PKOS’lu hastaların 1/3’ünde görülen, önemli bir kozmetik sorundur. 

3. Alopesi, vertekste (başın tepesinde) kıllanmanın azalması olarak ifade edilir. %5 gibi az rastlanan bir semptom olup, genellikle ağır hiperandrojenismin göstergesidir.

4. Hiperandrojenemi, kanda androjen hormonlardaki artışın ifadesidir. Androjen fazlalığı PKOS’lu hastaların %60-80’nde görülür. En sık artış gösteren androjen hormon serbest testosterondur.
 
Adet düzensizliği (Oligo-Anovülasyon):
Genellikle adet kanamaları ilk adetten itibaren uzun süreli (6 ay, 2 yıla kadar uzayabilir)olarak düzensizdir. PKOS’da, menstrüel düzensizlikler sıklıkla oligomenore veya amenore şeklindedir. Oligomenore, genellikle, yılda 8’den az veya 35 günden uzun aralıklarla adet gö-rülmesini ifade eder. Amenore ise kelime anlamıyla adet yokluğunu ifade eder, 3 ay veya 3 siklustan uzun sürede adet olmaması amenore olarak kabul edilmektedir. Bir başka ifadeyle, PKOS’lu kızlarda adetler, gecikmeli olur, bu gecikme bazen 6 aya kadar uzayabilir.




Şekil:Tipik PKOS’lu bir hasta profili görülmektedir. Yukarda belitilenler, genellikle görülen şikayetler be bulgulardır. Hepsinin bir insanda bulunması gerekmez. Bir ve birkaçının olması ye-terli olabilir. Bunlar teşhis bölümünde detaylı olarak anlatılmıştır.



Şekil:Ameliyat sırasında çekilmiş fotoğrafta PKOS’lu bir hastada yumurtalıkların görü-nümü. Normalden 3-4 kat iri yumurtalıklar görülmektedir. Ancak her hastada yumurtalık-lar bu kadar iri değildir.




  
2884 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam46
Toplam Ziyaret125657