Menopoz hakkında bazı sorular
Bu dönemde hekime başvurmak neden önem taşır?
Bu dönemde yukardaki sorunlarla veya hiçbir sorunu olmayan bir kadın hekime başvurduğunda sorunlarının çözümüne kavuşacaktır. Daha da önemlisi hiçbir sorunu olmayan bir kadın ilerki yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları öğrenecek ve gerekli önlemleri almak şansını yakalayacaktır. Bunun yanında hangi tip ilaç kullanmasının onun için daha yararlı olacağı belirlenecek ve tedavinin yarar ve zararları anlatılacaktır. Ayrıca her kadının hormon kullanamayacağını da unutmamak gerekir. İşte bu nedenlerle hekime başvuran bir kadın sorularının yanıtını alabilecek ve kendi geleceği için hekimle birlikte karar verebilecektir.
Menopozun hangi döneminde hekime başvurmak önem taşır?
Her dönemde aynı önemdedir. Yukarda belirttiğimiz gibi hormon eksikliği tedrici olarak azalma gösterdiğinden ve bu dönem 5 yıl kadar uzun olabildiğinden, tam olarak zaman belirlemek mümkün değildir. Pratik olarak 40’lı yaşlarda adet gecikmeleri, adet kanamalarında düzensizlik ve ateş basması gibi bazı belirtiler hisseden her kadın, en azından sağlık durumunun belirlenmesi açısından hekime başvurmalıdır. Bunun yanında yıllarca önce adetten kesilmiş kadınlar için de başvurmak, eskiden sanıldığı gibi geç değildir. Son zamanlarda 60 yaşından sonra dahi başlayan tedavilerin de başarılı sonuçları bildirilmektedir.
Menopoz döneminde yapılması gereken testler var mıdır?
Özel bir test yoktur, hiçbir teste gerek yoktur. Ancak bu uygar toplumun uygar insanları için geçerlidir. Çünkü uygar bir kadın periyodik olarak jinekolojik muayene olur, pap smear yaptırır, meme muayenesi ve mamografileri düzenlidir. Rutin kontrolleri arasında lipid, şeker, üre ve enzim ölçümleri vardır. Kan basıncı(tansiyon) kontrolleri vardır. Böyle bir kadında doğal olarak hiçbir ek teste gerek yoktur. Halbuki ülkemizde bunlara sahip olmayan kadın, menopoz nedeniyle hekime başvurduğunda bunlar eksikse yapılmalıdır. Bir başka ifade ile bu dönem ülkemizde, kadının sağlık kontrollerinin başladığı bir fırsat dönemidir. Bu yaklaşım bazı kadınlar tarafından yanlış algılanmakta, ilaç kullanması için yapılması zorunlu olan testler gibi düşünülmektedir.
Türkiyede ve Avrupada kadınların hekime başvurma oranı
Bu konuda rakam vermek güçtür. Ancak bu dönemde hekime başvurma oranı sosyo-kültürel düzey ile paralel orantılıdır. Hekime başvuranların çoğunluğunu eğitim düzeyi yüksek ve aktif kadınlar oluşturmaktadır. Menopoz dönemini yaşlılık dönemi olarak kabul eden kaderci toplumlarda oran düşüktür. Halbuki postmenopozal dönem kadın yaşamının yaşlılık öncesi bir yaşam dönemidir. Postmenopozal dönemde ilaç kullanmayı kabullenen kadınları ölçü olarak aldığımızda bu oran Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupada %20 dolayındadır. Ülkemizde bu oranın %5’ler dolayında olduğu tahmin edilmektedir.